Aerul conditionat este asociat de multi utilizatori, cu racirea aerului din interior... pentru noi inseamna insa cu mult mai mult. Tehnoservice Airpro proiecteaza si monteaza instalatii de ventilare si climatizare care asigura tot timpul anului un climat interior optim.

Daca necesitatea unui echipament de climatizare este data de gradul de confort dorit, alegerea unui tip de echipament, sau a unui tip de instalatie ar trebui facuta consultand un specialist si tinand cont nu doar de buget, sau de design ci si de caracteristicile tehnice si de mediul in care se doreste conditionarea.

Principiul sistemelor de aer conditionat se poate enunta astfel: absorb energia dintr-un loc si o elibereaza in alt loc.

Procesul necesita o unitate interioara, o unitate exterioara si conducte de cupru pentru interconectarea acestor unitati. Prin intermediul acestor conducte agentul frigorific circula de la o unitate la cealalta. Practic agentul frigorific absoarbe energia la nivelul unei unitati si o elibereaza la nivelul celeilalte.

  1. Unitatea interioara: un ventilator sufla aer cald aspirat din interior peste un schimbator de caldura (vsaporizator) prin care circula agent frigorific rece. Agentul frigorific absoarbe caldura din aer, iar aerul racit este reintrodus in incapere.
  2. Conductele de cupru: agentul frigorific circula intre unitati prin intermediul acestor conducte.
  3. Unitatea exterioara: prin comprimare, agentul frigorific gaz este incalzit, crescandu-i astfel punctul de fierbere. La nivelul unitatii exterioare, caldura obtinuta prin comprimare este cedata catre aerul exterior cu ajutorul unui ventilator care sufla aer exterior peste schimbatorul de caldura (condensatorul) unitatii exterioare.
  4. Agentul frigorific: agentul frigorific circula intre cele 2 schimbatoare de caldura condensator-vaporizator fiind pus in miscare prin intermediul compresorului.
  5. Unitate interioara: inapoi in unitatea interioara, agentul frigorific este decomprimat, putand din nou extrage caldura din aerul interior.

Principiul de functionare al unui sistem de aer conditionat este similar unui frigider, agentul frigorific schimbandu-si repetat starea de agregare, conform figurii de mai jos:

functionare Aer Conditionat

in care:

  1. Condensatorul - la unitatea externa
  2. Ventilul de laminare
  3. Vaporizatorul - la unitatea interna
  4. Compresorul

Ceea ce este simbolizat cu rosu semnifica partea de presiune ridicata a agentului frigorific si zona in care are loc condensarea acestuia, iar partea simbolizata cu albastru reprezinta partea de presiune joasa in care are loc vaporizarea agentului frigorific.

In cazul functionarii pe modul de incalzire sau in pompa de caldura cum este denumita modern, circuitul frigorific este automat inversat, cele 2 schimbatoare de caldura (condensatorul si vaporizatorul) inversandu-si rolurile.

Un sistem de tip split este constituit dintr-o unitate interna montata de regula pe unul din peretii interiori ai incaperii climatizate si o unitate externa montata pe peretele exterior.

Sistem Split

Principiul tehnologiei inverter consta in reglarea continua a puterii compresorului pentru a o corela cu cerinta reala de incalzire sau racire.

In comparatie cu un sistem traditional PORNIT/ OPRIT, tehnologia inverter are avantaje reflectate atat in starea de confort a utilizatorilor prin monitorizarea continua a temperaturii ambientale si reglarea puterii compresorului atunci cand aceasta temperatura este atinsa, dar si avantaje economice reflectate intr-o scadere cu pana la 35% a consumurilor energetice.

Aici intervenim noi. Atunci cand sunteti in cautarea unui sistem de climatizare, fie ca este vorba despre un sistem tip split, multisplit, sau despre un sistem mult mai complex, consultati intotdeauna un specialist si nu va lasati indrumati de "vanzatorii" de aparate de aer conditionat. Factorii de influenta in dimensionarea si alegerea corecta a unui sistem de aer conditionat sunt multipli:

  • pozitionarea geografica a imobilului, a incaperii sau incaperilor climatizare;
  • gradul de umbrire al imobilului;
  • suprafata vitrata a incaperilor si prezenta sau absenta elementelor de umbrire;
  • gradul de izolare al incaperilor;
  • degajari de caldura de la persoane sau alte surse de natura electrica si electronica;
  • dimensiunile spatiului climatizat.

Dupa ce am rezolvat problema arhitectonica a spatiului climatizat si am determinat puterea necesara pentru sistemul nostru, trebuie sa fim atenti la un element esential pe care de multe ori comerciantii il mascheaza prin preturi atractive sau oferte de nerefuzat, acesta fiind Coeficientul de Performanta al aparatului la functionarea pe modul de incalzire (COP) si Rata de Eficienta Energetica la functionarea pe modul de racire (EER).